FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió en referència a la informació que hem rebut i que indica que el Programa d’Acompanyament Escolar (programa PAE) es realitzarà només a partir del mes de gener.
Tal com ens indica la pròpia informació de la Conselleria d’Educació el programa PAE es troba dirigit a alumnat de centres públics de 5è i 6è de primària, i d’educació secundària obligatòria, preferentment de 1r i 2n, que es trobin en situació especialment vulnerable per motius socioeconòmics o socioculturals, risc d’abandonament escolar i dificultats d’aprenentatge i té com a objectiu que l’alumnat aconsegueixi l’autonomia suficient per poder regular el propi aprenentatge i augmentar les seves expectatives d’èxit, associades a la permanència en el sistema educatiu, de manera que es redueixi l’abandonament escolar i millori el rendiment acadèmic.
Aquest programa, quan es va posar en marxa aconseguia universalitzar a tots els centres educatius les possibilitats d’aquest reforç educatiu que venien oferint diferents ajuntaments al seus respectius municipis. Així, l’alumnat que ho necesités i acomplís els requisits tindria la possibilitat d’augmentar les seves expectatives d’èxit escolar independement de que el seu Ajuntament hagués fet una aposta educatiu en aquest aspecte.
Amb aquests objectius i aquesta possibilitat de realitzar-se a qualsevol centre educatiu públic de la nostra comunitat la nostra Federació va mostrar el seu total suport a aquesta iniciativa https://www.fapamallorca.org/el-programa-dacompanyament-educatiu-oportunitats-i-necessitats-de-millora/ mostrant així mateix la necessitat de millorar la seva universalització, obrint la possiblitat de que es poguessin crear més grups i arribar a més alumnes independentment de les seves condicions socioeconòmiques. Així també ho vàrem fer amb la seva extensió al mes de juliol per poder donar suport a tot aquell alumnat que el necessitava per millorar les seves possibilitats a l’avaluació extraordinària de setembre https://www.fapamallorca.org/el-programa-dacompanyament-escolar-al-mes-de-juliol-una-bona-idea-que-esperem-que-es-generalitzi-i-millori/ . A més, la pròpia Conselleria d’Educació ha destacat la importància del programa i els seus resultats http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=3637172&coduo=1&lang=es i el té com una eina bàsica en el seu objectiu d’aconseguir l’èxit educatiu.
Per tot això ens resulta sorprenent i decepcionant que se’ns comuniqui que el finançament d’aquest programa depengui bàsicament del suport del Ministeri d’Educació i Formació Professional i del cofinançament mitjançant el Fons Social Europeu i que, la subvenció que es rebia ja s’hagi exhaurit a dia d’avui. Per tant, ens trobem amb un programa que es considera essencial per part de la nostra Conselleria d’Educació però que depenia de fons que no eren propis i que, com hem vist, pareix que no es trobaven garantits i que no existeix a dia d’avui cap altre possibilitat de finançament propi que supleixi aquests fons que ara no arriben. Podem pensar que la situació de paràlisi política a nivell estatal ha afectat de forma decisiva al fet que el Ministeri no pogués assegurar aquesta partida pressupostària. Però també podem pensar que la previsió de la nostra Administració autonòmica hauria d’haver pogut plantejar aquest escenari possible i cercar alternatives. Ens consta que a dia d’avui pareix que aquests fons arribaran finalment però, en tot cas, el fet de que arribin implica que el programa s’inici amb un retard de, com a mínim, un trimestre en relació a l’inici de curs, fet que pot resultar evidentment perjudicial per a l’alumnat.
Al final ens trobem amb tres administracions implicades en la realització d’un programa (Estat, Europa i comunitat autònoma) però amb la impossibilitat de realitzar-lo en el temps previst. Ens trobem amb una necessitat reconeguda per part de l’Administració que no queda coberta amb els fons propis. Ens trobem amb una eina que és considerada per tots els actors implicats com a positiva però que no es pot dur a terme segons allò esperat. Ens trobem amb un objectiu com és l’èxit escolar que, per tant, queda desatés. I mentrestant les famílies i l’alumnat són les principals perjudicades.