«

»

oct. 15 2018

No era això: FAPA Mallorca valora l’informe parlamentari en relació al document d’Illes d’un Pacte

   FAPA Mallorca vol fer una primera valoració en relació a l’Informe de la ponència per a l’estudi del document lliurat al Parlament pel Consell Escolar de les Illes Balears i elaborat sobre la feina feta per Illes per un Pacte Educatiu i que ja es pot consultar a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears http://web.parlamentib.es/repositori/PUBLICACIONS/9/altres/Informe_Illes_per_un_pacte.pdf
La nostra primera reacció, en espera de poder estudiar el document amb més profunditat i comprendre els motius que han dut a la comissió de Cultura, Educació i Esports a considerar que aquest text és el que reflecteix realment un model de futur per a l’educació de les nostres illes, és de profunda decepció.
Volem recordar com la nostra Federació ha estat present des dels seus inicis en el moviment d’Illes per un Pacte. Aquesta iniciativa tenia un clar objetiu: aconseguir un pacte educatiu per a l’educació de la nostra comunitat perquè si era possible fer-ho suposava un clara millora en relació a allò que tenim ara, una lluita partidista política amb un tema tan sensible com és l’educació dels nostres fills i filles. Per aconseguir el document d’Illes per un Pacte han estat necessaris anys de feina, realitzada de forma voluntària per persones de diferents organitzacions, de diferents sectors de la comunitat educativa, amb interessos a vegades contraposats però amb una clara voluntat d’arribar a entendre’ns entre nosaltres perquè l’objectiu final era molt més important que les diferències particulars. Per tota aquesta tasca Illes per un Pacte va rebre el premi Ramon Llull 2017 en l’àmbit de l’ensenyament, reconeixent les hores de dedicació i la qualitat de la feina realitzada.
Aquest document va ser debatut al Consell Escolar de les Illes Balears i aprovat per poder fer-lo arribar al Govern de les Illes Balears que el va transmetre al Parlament per iniciar el seu debat i discusió. El format de discusió, el seu ritme, la manera de tractar-se els temes i altres qüestions de tipus tècnics han estat objecte de crítica per part de la nostra Federació i per altres organitzacions d’Illes per un Pacte però el resultat final encara ha estat més decebedor que el procediment que s’ha seguit.
Només per esmentar alguns exemples sagnants en relació a aquest informe és prou preocupant que les nostres formacions polítiques no s’hagin pogut posar d’acord en un punt com el paper de les famílies vers el centre educatiu (2.3.5 del document) i es consideri que “respectar, promoure i col·laborar en relació al desenvolupament del Projecte Educatiu del Centre que haurà estat concretat conjuntament” no sigui acceptable per tots els representants polítics. Que “vetllar perquè els infants i els joves compleixin les normes de convivència del centre i participar activament en l’assoliment d’un clima positiu” no pugui ser un paper que totes les famílies poguem dur a terme ens resulta sorprenent i, fins i tot, insultant. Si ni tan sols podem trobar consens polític en aquests papers de les famílies quins ens queden? Quina ha de ser la nostra contribució al sistema educatiu? Només hem de ser col·laboradors passius i secundaris dins de la comunitat educativa? Hem de ser elements no actius, que no s’impliquin i, per tant, no molestin a la resta de la comunitat educativa? Només hem de tenir funcions lúdiques dins de l’escola, organitzant berenars i festes i deixar les coses importants a altres membres de la comunitat educativa?
Si realment això és el que ha fet la comissió parlamentària amb el document que se’ls va presentar no podem deixar de dir que han equivocat totalment el seu objectiu: aquest informe no millora el nostre sistema educatiu i és una llàstima desaprofitar la feina d’Illes per un Pacte amb un informe com aquest. Només ens resta dir: no era això.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>