«

»

nov. 07 2017

No volem manipulacions ni mentides: les APIMAs fem feina per millorar el sistema educatiu

FAPA Mallorca vol expressar la seva indignació en relació a les acusacions que hem anant sentint en els darrers temps per part de diversos representants polítics al Parlament de les Illes Balears en relació al presumpte adoctrinament que fa l’escola incloses les associacions de mares i pares. Hem de recordar que fins i tot l’actual llei educativa, la LOMQE parla de com “La competència en comunicació lingüística s’inscriu en un marc d’actituds i valors que l’individu posa en funcionament: el respecte a les normes de convivència: l’exercici actiu de ciutadania; el desenvolupament d’un esperit crític; el respecte als drets humans i el pluralisme; la concepció del diàleg com a eina primordial per a la convivència; la resolució de conflictes i el desenvolupament de les capacitats afectives en tots els àmbits; una actitud de curiositat, interès i creativitat cap a l’aprenentatge” i per tant, en la necessitat de que els nostres infants, els nostres fills i filles, els alumnes dels centres educatius, siguin persones competents, amb valors i amb capacitat crítica. La nostra federació no pot més que estar d’acord en que aquests valors, aquestes actituds, aquestes competències són imprescindibles i el potenciament de les mateixes per part de les escoles totalment necessari. A les activitats que organitzem les APIMA’s, de manera voluntària i amb la idea de crear comunitat educativa, valors com el respecte cap al pluralisme, el desenvolupament de la capacitat afectiva o la solidaritat entre tots i totes es troben ben presents perquè són bàsiques per al correcte funcionament de les nostres societats. Quan es fan afirmacions d’adoctrinament hi ha dues opcions: o bé no es coneix realment el funcionament dels centres escolars de la nostra comunitat i encara menys el funcionament de les associacions de pares i mares ni tampoc la seva tasca i, per tant, es donen idees que no es corresponen a la realitat per simple ignorància. Per solucionar això convidem a les persones que fan aquestes afirmacions, diputats i diputades de les nostres illes, a conèixer la nostra realitat, a compartir amb nosaltres activitats i tasques per poder sortir de la seva ignorància i arribar al coneixement de la realitat més immediata. L’altra opció seria la de tot i que saber que la realitat no és aquesta es donen informacions falses per aconseguir rèdits polítics. Si aquesta opció és la correcta volem denunciar públicament que no es poden permetre aquestes actituds i procediments, perquè crear un clima de malestar a la comunitat educativa, d’enfrontar-nos els uns amb els altres, de persecució col·lectiva, de criminalització de mares i pares, de docents i equips directius, per un objectiu polític és una maniobra que diu molt poc de la responsabilitat de la persona que la fa i de la seva preocupació pel nostre sistema educatiu.

Per tot això, demanem que les persones que han fet aquestes declaracions les rectifiquin, que es disculpin per fer acusacions sense fonament dirigides a la comunitat educativa i, en el nostre cas, especialment a les associacions de pares i mares i que poden perjudicar la convivència en els centres enlloc de millorar-la, que poden anar en contra de la visió positiva que es té del nostre sistema educatiu i que no contribueixen en res a la seva millora.

2 comments

 1. Carme Castells

  Hola a tots! Com a mare vull agrair-vos que des de la Fapa us posicioneu tan clarament a favor d’una educació carregada de valors i implicada amb la defensa de la nostra llengua i cultura. Des de les amipas no sempre veiem que es defensin aquests conceptes amb tanta contundència.
  Vull expressar-vos la meva preocupació
  arrel dels recents casos de persecució de docents per suposat “adoctrinament” dels infants. Malauradament la situació no és nova a Balears, la legislatura Bauzà va desenvolupar una campanya infame contra el professorat i molt especialment mirant de limitar la seva autonomia crítica i l’ús de la llengua catalana. Amb el context estatal actual, tot fa pensar que aquesta persecució serà encara més furibunda.
  El que vos vull demanar és si veieu viable que ens anticipem a la situació i preparem un bloc de suport i legitimitat de famílied/docents. Com a mare vull deixar clar que esper de l’escola que sigui un espai on no sols es trametin coneixements, sinó també i sobretot valors, esperit crític, cultura. No es podria elaborar un escrit que cada família signàs per deixar-ho ben clar, i així minvar la pressió sobre els docents??.
  Consti que no soc mestra sinó mare! Pero crec q de cap manera no podem consentir que les nostres aules esdevinguin espais buits de valors o de sentit crític per por a les repressàlies.
  Moltesgràcies!

  1. FAPA Mallorca

   Gràcies per les teves paraules, Carme
   efectivament, a FAPA Mallorca entenem que la transmissió de valors i l’educació en un pensament crític i arrelat a la realitat són eixos fonamentals de l’educació que volem per als nostres fills i filles.

   Els docents i les entitats que els representen saben que estam al seu costat i estam en permanent contacte amb ells per recolçar qualsevol inciativa seva en aquest sentit.

   Pel que fa a la teva proposta, necessitaríem que la desenvolupassis més per poder valorar-la, te pots posar en contacte en el correu electrònic info@fapamallorca.org per seguir-ne parlant.

   Gràcies,
   FAPA Mallorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>