«

»

jul. 31 2023

PRIMER CONTACTE AMB EL NOU GOVERN

Dia 26 de juliol vàrem assistir a la reunió convocada per la Presidenta del Govern, Margalida Prohens, i el Conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, amb entitats del sector educatiuVa reconèixer els errors de la darrera vegada que el seu partit va governar a les Illes Balears, amb el sr. José Ramón Bauzá, i varen voler transmetre un missatge de “portes obertes” a la comunitat educativa i la seva voluntat de mantenir una comunicació constant perquè les seves decisions siguin participades. 

Foto de noticia

Durant les passades dues legislatures, les federacions de famílies hem tengut una comunicació amb la Conselleria d’Educació molt fluïda, ens hem sentit escoltats i hem pogut participar d’una manera molt activa en tot allò que afectava l’alumnat. Per això, com no pot ser d’una altra manera, celebram que aquest sigui el punt de partida de la gestió de la nova Conselleria i esperam poder mantenir el mateix nivell de participació. 

Varen anunciar el retorn de les notes numèriques als informes trimestrals que s’envien a les famílies, per reduir la càrrega burocràtica dels docents i millorar la comprensió per a les famílies. FAPA Mallorca, ja va avisar des del principi que la implantació tant de curriculums com dels criteris d’avaluació havia estat precipitada i no se va donar temps als docents per formar-se amb formacions de qualitat. Els informes a les famílies havien de millorar la seva comprensió, però no estam d’acord en simplement “tornar enrere” i qualificar amb un número a l’alumnat. El canvi cap a un aprenentatge competencial, necessari i defensat per tothom, també implica canvis en l’avaluació, i ens demanam com encaixarà aquesta qualificació numèrica amb aquest aprenentatge competencial, les situacions d’aprenentatge i la seva avaluació.

Les infraestructures també són un tema que vol afrontar la nova Conselleria, un problema sobre el que ja s’ha estat treballant els darrers anys i que celebram que es continuï fent, i que es vol complementar amb un pla de climatització per assegurar unes condicions adients per a alumnat i docents.

La gratuïtat de l’etapa 0-3, iniciada el curs passat per a les aules 2-3 anys, es mantindrà per a les escoletes públiques (EI) i les concertades de la xarxa complementària (CEI). S’anuncià la ampliació a tota l’etapa 0-3 i la inclusió de la resta d’escoletes privades i guarderies (centres assistencials infantils). Sense comptar amb el detall de la proposta no podem opinar massa més, però sí recordar que la nostra aposta, com a part de tot el sector 0-3, sempre ha estat la de que aquesta sigui una etapa educativa i que tots els centres garanteixin una atenció i condicions que ho facin possible. Tenim dubtes sobre si la inclusió de les guarderies assistencials en aquesta gratuïtat serà un retrocés en els avenços aconseguits fins ara.

Finalment, se va anunciar la creació d’una Mesa de l’educació inclusiva i l’educació especial, amb la participació del centres d’educació especial, professionals i entitats de famílies. El mateix dematí vàrem assistir a una primera reunió específica sobre aquesta nova Mesa, en la qual vàrem exposar que l’alumnat amb necessitats educatives especials té el dret a ser escolaritzat als centres ordinaris. Cal seguir avançant cap a un sistema educatiu inclusiu, que entengui i aculli  aquest alumnat de la mateixa manera que a la resta. Cal que els centres educatius, tant ordinaris com especials, treballin junts per donar la resposta educativa a la que aquest alumnat té dret. Només en aquest moment podrem considerar real el dret de les famílies a elegir un centre ordinari o un centre especial, quan ambdós comptin amb les mateixes condicions per atendre el seu fill o filla.

Foto de noticia

Un dels efectes directes dels canvis en l’organigrama de la Conselleria és que les competències directament relacionades amb les famílies queden repartides entre la DG de Primera Infància i Atenció a la Diversitat (participació de les famílies), la DG de Personal Docent (serveis complementaris, menjador, transport…) i la secretaria general (subvencions). 

Per una altra banda, crida l’atenció que dos del càrrecs cabdals en la gestió dels centres educatius públics, en concret el Conseller i el director general de Planificació i Centres, sense posar en dubte la seva vàlua professional, estan ocupats per persones amb un perfil i experiència professional únicament lligat al sector dels centres concertats. El sistema educatiu està format pels centres privats concertats sostinguts amb fons públics i els centres de titularitat pública, però no podem oblidar que la gestió d’aquests darrers recau directament en la Conselleria d’Educació.

Des de FAPA Mallorca, que en uns dies tendrem una primera reunió de treball amb el nou conseller, seguirem treballant amb la nova Conselleria d’Educació per garantir els drets de l’alumnat i les seves famílies, i seguir avançant cap a una educació pública equitativa i de qualitat per a tothom.

Vos adjuntam un fil de na Cristina Conti sobre aquesta reunió i la mantinguda fa 8 anys amb l’anterior presidenta, Francina Armengol.

https://twitter.com/CristinaContiOl/status/1684657883403730945

1 ping

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: