«

»

maig 26 2020

PROGRAMA DE REUTILITZACIÓ DE LLIBRES – REDUCCIÓ DEL PRESSUPOST I CANVIS QUE PERJUDIQUEN A LES FAMÍLIES

Un poc d’història…

El programa de Reutilització de Llibres de Text i Material Didàctic se va crear segons una Ordre de la Conselleria d’Educació el mes de juny de 2008, afegint els centres de secundària el 2009, amb la finalitat de combinar l’educació en valors de caràcter social, solidari i ecoambiental amb l’estalvi de les famílies.

La suposada gratuïtat de l’educació que estableix la Constitució mai ha estat un dret aconseguit, i els llibres de text i el material didàctic han estat i és una llosa econòmica per a moltes famílies durant molts d’anys. Aquest programa i la creació del seu fons de llibres ha ajudat a reduir la càrrega econòmica de les famílies, a més dels seus altres objectius. Però la realitat és que 12 anys després encara molts de centres no reutilitzen el llibres de text o el seu material, o segueixen cobrant una quota desproporcionada a les famílies. Per tot això, fa temps que demanam un impuls a aquest programa i l’obligatorietat de que tots els centres creïn un fons de llibres per a la seva reutilització.

El nou programa de llibres 2020-21

Aquest dilluns 25 de maig s’ha publicat la resolució del nou programa per al Finançament de Llibres de Text i Material Didàctic, que modifica considerablement l’anterior. Tal com hem expressat a la Conselleria en reunions prèvies, volem expressar perquè consideram que és una equivocació aquesta modificació en aquest moment:

  1. S’han modificat els criteris per dotar econòmicament als centres adherits, de manera que obliguen als centres a fer una estimació de la quota que han de pagar les famílies sense conèixer la quantitat assignada. Aquesta incertesa pot generar molts de problemes a posteriori i fins i tot la decisió d’alguns centres de renunciar a continuar amb el fons de llibres i material didàctic.

El programa anterior, basat en una aportació per a cada alumne adherit, permetia gestionar amb previsió el fons de llibres i definir l’aportació anual de les famílies. Els criteris actuals, basats en % d’alumnes amb necessitats i en el romanent acumulat pel centre, criteris no definits quantitativament, impedeix aquesta previsió amb el poc marge de temps disponible abans de les properes matrícules.

  1. Hi ha hagut una reducció del pressupost disponible d’un 30% respecte el curs passat, amb un màxim de 15.000€ per centre, i al mateix temps s’han incorporat altres conceptes al programa, com les llicències digitals anuals no reutilitzables. Això fa perillar els programes que estan funcionant, amb un encariment per a les famílies quan encara no està resolt el problema de l’escletxa digital entre centres i l’inequitat que representa.
  2. El programa pretén que s’utilitzin els romanents actuals dels centres per al fons de llibres, amb el què estam d’acord, però al mateix temps no s’ha resolt la confusió i els missatges contradictoris respecte a aquest tema que reben les direccions dels centres i que poden ocasionar actuacions diferents que poden perjudicar a les famílies.
  3. S’ha eliminat la capacitat de decisió de les famílies per formar part del programa, la qual recau únicament en el claustre i l’equip directiu. Consideram inacceptable que les famílies no poguem decidir sobre un programa que permetia avançar cap a la gratuïtat de l’educació, a petites passes, això sí, i que repercuteix directament sobre la nostra economia. En teoria, la participació de tota la comunitat educativa era un objectiu d’aquesta Conselleria però, amb decisions com aquesta, ens demostra que realment no és així.
  4. I, finalment, el nou programa no permetrà avançar en el seu objectiu ni resol els principals problemes que tenia l’anterior: no promou que més centres s’adhereixin a la reutilització de llibres i material didàctic, no instaura els fons de llibres obligatori als centres ni obliga a reduir la quota anual que les famílies aporten.

En definitiva…

consideram que en un moment en el qual se preveu una greu crisi econòmica, amb els centres educatius immersos en canvis organitzatius importants, amb un inici de curs ple d’incerteses, no és el moment de fer canvis que no garanteixen la millora de la situació. 

Malgrat ja havíem transmès aquests problemes a la Conselleria, una vegada ja ha publicat la nova convocatòria, demanam que:

  1. retorni a les famílies la capacitat de decisió que ja teníem per a l’adhesió al programa de llibres,
  2. garanteixi que el romanent econòmic dels centres del programa de llibres, aconseguit amb les aportacions de les famílies i la quota per alumne rebuda de la Conselleria, es destini a reduir les aportacions de les famílies, com a màxim durant els propers 3 anys,
  3. que el romanent existent no es destini a altres iniciatives si aquestes no redueixen de manera real l’aportació que venien fent les famílies fins ara, com passa amb la introducció de Chromebooks quan no s’eliminen tots els llibres,
  4. garanteixi que el repartiment actual del programa no posarà en perill els programes que ja estan en funcionament.

Com recull la resolució de la nostra darrera assemblea, reclamam que tots els centres comptin amb un fons de llibres i material didàctic i que la introducció de la innovació no depenguin de les aportacions econòmiques de les famílies. La Conselleria ha d’aportar aquest suport econòmic i vetllar perquè el sistema educatiu sigui equitatiu entre tots els centres i totes les famílies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>