«

»

nov. 22 2018

Les famílies i les eleccions sindicals: indefensió, malestar i indignació. Els drets de les famílies no són respectats.

FAPA Mallorca vol expressar el seu profund malestar, la seva indignació i la seva més enèrgica protesta en relació a la situació que es crearà dia 4 de desembre a les famílies pel fet d’acabar les classes a les 13h, motivada per les eleccions sindicals a Educació.

Primer de tot volem recordar que la nostra Federació ha defensat, defensa i defensarà els drets dels docents dins del nostre sistema educatiu. La nostra trajectòria ho demostra i no entenem una educació sense democràcia i una de les pràctiques d’aquesta democràcia és la possibilitat de triar per part del col·lectiu docent als seus representants. Això sí, no és la primera vegada que posem de manifest un fet més que evident: els drets d’un col·lectiu no s’han d’exercir violentant  els drets d’altres col·lectius dins de la comunitat educativa i, en el nostre cas, del col·lectiu de les famílies. En cap ocasió la nostra veu ha estat escoltada, sempre hem quedat silenciats pels acords amb els representats d’altres col.lectius, en concret dels sindicats.

En segon terme volem recordar que dia 3 d’octubre ja vàrem fer pública la situació que es trobaran les mares i els pares el proper mes de desembre a un article publicat a la nostra pàgina web i amb un escrit registrat a la Conselleria d’Educació i dirigit al DG de Comunitat Educativa, la persona que pensàvem encarregada de servir d’enllaç amb les famílies dins de l’administració educativa i, en teoria, de vetllar pels seus drets. Encara esperem resposta d’aquest escrit.

Tant a l’article com a l’escrit posarem de manifest la indefensió en que es trobaran moltes famílies quan les classes acabin a les 13 h. dimarts dia 4 de desembre i hagin de fer-se càrrec dels seus fills i filles perquè els docents no poden exercir el seu dret a vot en un altre moment del dia, segons volen fer creure els seus representants sindicals. Però, i el dret a la conciliació de la vida familiar i laboral on queda?

No es pot fer efectiu el dret a vot d’una altra manera que no sigui aturant totalment l’activitat dels centres?

No es poden fer torns o serveis mínims per assegurar la guàrdia i custòdia dels infants?

No es poden crear meses de votació a tots els centres per fer votacions esgraonades i que afectin el menys possible a la vida dels centres?

No ho sabem perquè tot i que aquestes propostes i altres més es troben als nostres escrits encara a dia d’avui no hem rebut resposta per part de l’Administració pertinent. Per ventura una conclusió a la que podem arribar és que els drets dels docents són més importants que els drets de les famílies i dels infants? O per ventura és que la DG de Comunitat Educativa no vetlla pels drets de les famílies igual que la DG de Personal Docent sí ho fa pel compliment dels acords que han signat amb els sindicats educatius per dur a terme aquestes eleccions? I per que confirmeu tot això que denunciam, sols fa falta que compareu els horaris de les votacions sindicals amb els de les votacions per triar membres dels Consells Escolars als centres educatius i sabreu quin valor donen a una i a altra representació.

Ens consta que hi ha sindicats que han proposat també mesures alternatives però la realitat ens mostra que la prioritat pels sindicats docents no ha estat assegurar que els infants estiguin atesos o que les famílies no hagin de deixar les seves feines de forma extraordinària. La prioritat ha estat assegurar uns horaris de votació estàndard a canvi de variar el normal funcionament dels centres educatius. Creiem que, per desgràcia, la paraula comunitat educativa encara no es troba realment en el vocabulari efectiu de gran part de la majoria sindical existent.

Quan les APIMA’s ens trobem amb aquesta realitat i demanem informació i ajut a l’administració educativa, responsable, amb els seus fets, de la mateixa situació problemàtica, la resposta és esperpèntica.

Segons la Conselleria les associacions de pares i mares ens hem de fer càrrec d’allò que la Conselleria ha generat i amb els nostres recursos cobrir la custòdia dels infants ampliant els nostres horaris de menjador o extraescolars. Això no és una resposta, és un trasllat de responsabilitats a les famílies associades, a persones voluntàries que hauran de dedicar el seu temps i els seus esforços a intentar que no quedi cap infant desatès i a modificar els serveis que ofereix per cobrir els horaris que la Conselleria ha deixat de cobrir.

Aquesta és la situació amb la què ens trobarem i, per aquest motiu hem impulsat una iniciativa dirigida a totes les APIMA en la què posem a disposició de totes les associacions de pares i mares un model de sol·licitud dirigit als responsables de la Conselleria d’Educació en la que es demana que es modifiqui la resolució per poder garantir l’atenció de l’alumnat dins de l’horari habitual del centre, que es garanteixi el manteniment dels serveis complementaris sense modificar els seus horaris i, en el cas de no ser possible, tot allò anterior, que l’Administració Educativa assumeixi el cost i el servei d’atenció a l’alumnat des de les 13 h fins l’hora habitual de finalització de l’horari lectiu.

Les famílies no hem de ser responsables de les situacions en la que la Conselleria atempta contra els nostres drets de conciliació de la vida familiar i laboral.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>