«

»

set. 23 2019

Les addicions, el paper de la societat civil i la necessitat de coherència per part de l’Administració: la qüestió del joc

   FAPA Mallorca vol reflexionar en relació al perill existent avui en dia en relació a les addiccions i al paper de la societat civil i de les administracions al respecte. 

   Com és ben sabut ja fa molt d’anys que la nostra Federació participa de forma activa al programa FERYA (Familias en red y activas). Aquest programa, dirigit a famílies, és una eina clau per aconseguir l’empoderament familiar i així poder fer una prevenció eficaç de conductes de risc entre els menors d’edat. Durant aquest temps els principals temes han estat el consum d’alcohol i de drogues i les nostres actuacions han contribuït a augmentar la conscienciació social. La nostra participació activa a la Plataforma per un Oci de Qualitat, la nostra relació activa amb la Direcció General de Salut Pública o amb els policies tutors, han fet possible canvis socials, campanyes com la de “Menors 0,0%” o actuacions de prevenció directa en municipis com Alcúdia, on es realitzava un dels esdeveniments més multitudinaris relacionats amb consum i menors amb la festa botellot de final de curs escolar. 

   En els darrers temps la nostra Federació, les entitats que fan feina en addiccions i l’administració estan prenent consciència de l’aparició d’un nou perill addictiu relacionat amb el joc, tant presencial com on-line. La proliferació de locals destinats al joc (sales de joc, cases d’apostes, etc.) i de plataformes on-line en moltes vessants (apostes esportives, jocs de cartes, etc.) i la facilitat amb què els menors poden accedir a aquests jocs (tot i que, en teoria, la prohibició del joc en menors és existent i vigent) estan encenent tots els senyals d’alarma. 

  En relació a aquesta proliferació de locals d’apostes ja existeix una normativa de recent creació que limita la seva creació en els entorns escolars o en zones properes a llocs d’ocupació infantil (parcs, pistes esportives, etc.). Però, aquesta normativa no és suficient ni d’aplicació als locals ja existents. Per això, i només per posar un exemple, al voltant de menys de 100 metres del parc infantil de la Plaça de les Columnes de Palma podem trobar fins a cinc locals destinats als jocs o a les apostes esportives. Això significa que els nostres fills i filles veuen com a normal i normalitzat el fenomen del joc  en el simple camí que realitzen per a passar una estona d’esbarjo. 

   Un altre element molt important per a entendre l’expansió d’aquest fenomen són els mitjans de comunicació i les entitats socials. Escoltar qualsevol retransmissió deportiva significa un continu bombardeig de propaganda relacionada amb les apostes online i una part important dels ídols esportius de molts dels nostres joves són els models dels mateixos anuncis. Només una dada: dels 20 clubs professionals que composen la lliga de futbol espanyola només un equip no llueix a la seva camiseta publicitat relacionada amb les apostes i no és el Reial Mallorca, club que és un referent a la nostra illa i que, a més, ocupa un espai municipal com és l’estadi de Son Moix per a poder jugar els seus partits. La publicitat d’aquest tipus d’apostes, tant a la televisió com amb suports físics, hauria d’estar molt més regulada del que està en aquest moment, i hauria d’estar prohibida a segons quins llocs com ho està la publicitat d’alcohol i tabac. 

   A l’àmbit autonòmic ens trobam amb contradiccions a les quals no trobam explicació. Per una banda l’ens públic d’IB3 ha deixat d’emetre anuncis d’apostes i jocs online, una decisió seguint la línia d’altres televisions públiques que valoram positivament, però la Conselleria de Mobilitat permet al transport públic de les nostres illes la propaganda de joc online. Així, qualsevol usuari del TIB podrà rebre el missatge que el joc online és segur i no comporta perills; qualsevol conductor o passatger dels vehicles que passin al costat del vehicle del TIB podran admirar també aquest missatge i qualsevol vianant no tindrà dificultat en veure que, o bé, la Conselleria de Mobilitat no està d’acord amb les accions i les preocupacions de la resta del Govern o bé no considera important seguir les mateixes passes.

   Per ventura algú considerarà que és un fet anecdòtic. Per a nosaltres no. I per això demanem a la Conselleria de Mobilitat del Govern que revisi la política de publicitat al transport públic de les nostres illes per evitar fer propaganda de conductes que poden resultar perjudicials per als nostres fills i filles tal com així assenyala entre d’altres el Programa de Policies Tutors o la Conselleria de Salut.

   Per part nostra hem començat a traslladar a les administracions la nostra preocupació. La regidoria d’educació de la ciutat de Palma ha compartit amb nosaltres també les seves inquietuds i esperam que la resposta de la Regidoria de Sanitat i Consum sigui semblant a la reunió que tenim prevista. Estam segurs que el Govern i les seves Conselleries són conscients del seu paper en la prevenció de riscos, pel que demanam que siguin coherents en totes les seves accions, treballant i visibilitzant aquesta preocupació.

2 pings

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: