«

»

maig 21 2016

#NiUnDiaMésSenseATE

Les entitats sotasignants hem denunciat una situació que ve de molt enrere i que sovint cau en l’oblit perquè la veu dels més vulnerables, desgraciadament, es perd en els passadissos de l’administració amb massa facilitat.

Volem fer visible com afecta als infants amb discapacitat però també al conjunt de l’alumnat, al professorat i personal del centre aquesta manca de suport. Concretament, volem transmetre la situació que es viu a les escoles quan no hi ha els ATEs  (auxiliars tècnics educatius que atenen als alumnes amb discapacitat), i com aquestes persones poden fer possible el dia a dia d’aquests infants i joves o com, si no hi són, se’ls vulnera el dret a una educació de qualitat.

El problema amb el què ens trobam ve d’enfora, els ATE són personal contractat per la Conselleria de Funció Pública, no per la Conselleria d’Educació, amb un règim laboral ordinari que els atorga uns drets legítims pel que fa a vacances, permisos i altres dies lliures que, en l’entorn escolar, amb un calendari i un horari molt específic, causen problemes que afecten a l’atenció dels infants al seu càrrec i a l’organització del centre.

Això, sumat a la complexitat del procés de substitució que s’allarga entre 12 i 15 dies (s’han donat casos de 21 dies), ha incrementat el nombre d’infants que s’han quedat sense suport d’un dia per l’altre i quasi es podria dir que, si això passa al mes de maig, per ells s’ha acabat el curs. Consideram que aquesta situació és inacceptable.

Aquestes darreres setmanes hem sabut d’alguns casos que han agreujat la situació perquè estan pròximes les eleccions sindicals d’aquest col·lectiu i, a més de la casuística habitual, un nombre important d’ATEs s’han demanat 15 dies d’alliberament per campanya sindical, als què tenen dret per dur a terme les seves obligacions representatives.

Per això exigim, amb tota la força que ens és possible, que els nostres fills i filles estiguin ben atesos, i demanam a la Conselleria d’Educació i a la Conselleria de Funció Pública, ambdues implicades:

PRIMER.- que es revisi el sistema de substitucions de baixes més enllà del procediment ordinari perquè es cobreixin les vacants de forma immediata.

SEGON.- que es replantegi el règim laboral del col·lectiu d’ATEs, adequant-lo a la realitat escolar. Respectant el dret dels treballadors i treballadores, sí, però també el dret a l’educació prevalent dels alumnes amb necessitats.

TERCER.- que es garanteixi la formació específica dels ATEs perquè l’atenció als infants i joves sigui més adequada a la situació de cadascú. Són molts els ATEs que demostren una professionalitat extraordinària, però malauradament coneixem cassos de famílies i docents que es queixen d’una manca de sensibilitat i formació que afecta al tractament amb l’alumnat.

És molt senzill mirar cap altra banda però ha arribat l’hora de posar fil a l’agulla i no podem consentir que això s’allargui ni un dia més amb l’excusa de que sempre s’ha fet així.

PDF amb “Sondeig de situació ATEs a 11 centres”

Donen suport al comunicat les següents entitats:

FAPA Mallorca, FAPMA Menorca, FAPA Eivissa, FAPA Formentera, COAPA Balears, Plataforma per a la inclusió, ADIPMA (Assoc. directors/ores d’Infantil i Primària), ADESMA (Assoc. directors d’ESO de Mallorca), Assoc. directors de Secundària d’Eivissa, CEESIB (Col.legi d’educadores i educadors socials de IB), El Sindicat d’Estudiants de l’IES Sa Colomina (Eivissa), Coordinadora Professorat Preocupat (Eivissa), Sindicat UOB, Plataforma MenorcaEdu 21 i Assemblea de docents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>