«

»

maig 05 2015

Proves LOMCE a 3r de Primària

_fapa_logoFAPA Mallorca davant la prova d’avaluació individualitzada de 3r de Primària

[_documentació_]

El mes de maig està previst que es passin les primeres proves d’avaluació individualitzada de 3r de Primària en el marc de la LOMCE, no són les proves PISA ni les proves IAQSE d’anys anteriors.

FAPA Mallorca està d’acord en l’avaluació del sistema educatiu amb l’objectiu de millorar-lo, però després d’analitzar les intencions i continguts de les proves i de comentar-les amb altres col•lectius de la comunitat educativa (docents, equips directius i inspectors) us detallam els arguments que ens fan pensar que aquestes proves no es fan en benefici dels nostres fills i filles:

 • Rànquings de centres educatius: La conselleria d’Educació parla “d’avaluació individualitzada de 3r”, sense aparèixer enlloc que es tracta d’una de les primeres proves avaluadores (les conegudes com a revàlides) previstes per la LOMCE, i un dels seus objectius principals és l’elaboració de rànquings entre els centres educatius, un dels punts més contestats per la comunitat educativa.
 • Continguts vs competències: Es vol fer veure que són les antigues proves IAQSE que avaluaven competències, però les actuals proves avaluen continguts, al més pur estil LOMCE. Tampoc es té en compteque aquest curs és el primer d’aplicació a 3r de primària, amb els currículums aprovats per la Conselleria el 18 de juliol de 2014, dos mesos abans de l’inici del curs, sense possibilitat real d’adaptació.
 • Proves no adaptades: Les “proves model” que ha penjat la Conselleria al portal web de l’IAQSE no estan adaptades als coneixements dels infants de tercer de la nostra comunitat, perquè no s’han pogut adaptar els currículums correctament. Això vol dir que podrien demanar als nostres fills coses que no han estudiat, possiblement amb l’objectiu de justificar les bondats LOMCE a futures proves.
 • Sotmet a infants de 8 o 9 anys a un estrés innecessari, amb dos dies de proves, en un format desconegut per a ells, i amb altres proves d’expressió oral en català, castellà i anglès, que es faran al llarg dels quinze dies posteriors.
 • Desconfiança: La Conselleria afirma que tot això servirà per “informar i orientar” als centres, famílies i docents, però no tenim cap confiança en els actuals responsables de la Conselleria perquè tots sabem que aquesta legislatura han retallat recursos i personal de manera important.
 • Dades personals: Les proves consten d’un qüestionari complementari a respondre pels pares i mares sobre dades socioeconòmiques i opinions familiars. Si les famílies, fent ús del nostre dret a la intimitat, no responem la Conselleria ha indicat a les instruccions que els mestres han d’obtenir les respostes dels alumnes, cosa amb la qual estam absolutament en desacord i que possiblement és il·legal.

A la vista de tot això, des de FAPA Mallorca, ens demanem on queda un concepte com el de l’avaluació continuada, i si l’alternativa són aquest tipus de proves que amaguen dobles intencions. Per tot això, atesa la importància de la unitat d’acció amb la comunitat educativa, FAPA Mallorca proposa a les APIMA:

 • Reunions de les APIMA amb els equips directius i assemblees de docents dels centres per a coordinar accions.
 • Reunió informativa oberta a tots els pares i mares, especialment amb els de 3r, per informar-los i exposar-los la situació.

FAPA Mallorca vol ser un suport perquè mares i pares es formin la seva pròpia opinió i que les APIMA tinguin eines que els permetin informar objectivament i ajudar a les famílies perquè:

 • Expressin als tutors/ores i equips directius la seva disconformitat amb aquestes proves, exposant clarament, si és el cas, la seva oposició a que les facin als seus fills/es.
 • No participin de l’enquesta complementària a les famílies que inclouen aquestes proves i que no es consulti des del centre, sota cap excusa, als seus fills/es sobre les qüestions socioeconòmiques i opinions familiars que conté l’enquesta, com plantegen les instruccions de la Conselleria en cas de no obtenir resposta de les famílies.

La opinió de la junta de FAPA Mallorca és que aquestes proves no beneficien l’educació dels nostres fills i filles, ni milloren el sistema educatiu, més aviat incrementen les desigualtats.

Documentació d’interès

 

3 pings

 1. Proves LOMCE a 3r de Primària | APIMA Costa i Llobera

  […] FAPA Mallorca davant la prova d’avaluació individualitzada de 3r de Primària […]

 2. XERRADES LOMCE A POLLENÇA | APIMA Costa i Llobera

  […] A les xerrades hi participarà Miquel F. Oliver, Dr. En pedagogia per la UIB i Miquel Àngel Guerrero de FAPA Mallorca. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>